BLOG VAN PETER VAN TUIJL

berichten uit de samenlevingnieuws

Posted by Peter van Tuijl 13 Jul, 2019 09:54

BERICHTEN UIT DE SAMENLEVING
Blog image[Joyce zeilt in een aangepaste zeilboot. Ze bestuurt de boot door middel van een joystick | alle foto's Peter van Tuijl]

Vandaag, 13 juli, verschijnt het eerste deel van BERICHTEN UIT DE SAMENLEVING van schrijver, kunstenaar, columnist Jonah Falke. De artikelreeks (8 in totaal) wordt wekelijks op zaterdag gepubliceerd. De eerste (vandaag) gaat over 'zeilen met een handicap'. Net zoals vorig jaar met de 'ziekenhuisserie van geboorte tot sterven' trek ik met Jonah op en maak daarbij foto's waarvan ik er enkele selecteer voor in de krant bij de column. Ontzettend leuk om te doen.
Hieronder het verhaal van Jonah met enkele van de foto's.

Week 1: Giesbeek door Jonah Falke
‘Laat je handicap achter op de steiger,’ is de slogan van de stichting Sailability in Giesbeek. Op de poster staat een lege rolstoel op de kade en in de verte een zeilbootje. Het doet vermoeden dat er een wonder is geschied. In zekere zin is dat zo, al is het wonder tijdelijk van aard in Giesbeek.

Uitbundige doch serieuze vrijwilligers zorgen dat invaliden, met wat voor beperking dan ook, kunnen zeilen. Met enige trots vertelt een vrijwilliger: ‘Er is zelfs iemand die alleen met zijn kin een boot bestuurt.’ Hoe zwaarder de handicap, hoe groter de uitdaging is voor vrijwilligers om iemand te laten varen. Voor iedere handicap wordt er met zorg uitgedokterd hoe hij of zij te water kan.

Ik krijg een zwemvest en samen met Chris, een man met een grote witte hangsnor, varen we achter Joyce aan. De wolken zijn donker, de golven hoog. Joyce dobbert alleen in de verte. Het vormt een desolaat beeld. Ik moet kort aan kunstenaar Bas Jan Ader denken, die alleen in een zeilbootje stapte en nooit meer terugkeerde van de Atlantische Oceaan.

Maar een zelfmoordpoging is dit allerminst. Met een kleine joystick bestuurt Joyce glimlachend een zeilboot. Voor de veiligheid varen we met haar mee. Joyce zegt: ‘Ik ben een beetje gedesoriënteerd.’ Chris roept stuurtips over het water terwijl de wind met zijn snor speelt. Door haar aandoening kan Joyce haar nek niet bewegen maar toch zegt ze zonder twijfel: ‘Dit doet me mijn handicap vergeten en vrijheid ervaren. Volgend jaar wil ik naar Amerika.’ ‘Met de boot?’ vraag ik ongelovig. Lachend zegt ze: ‘Nee, om daar wedstrijden te varen.’ Later wordt ze aan de kade uit het bootje, en in haar elektrische rolstoel gehesen. Het contrast met daarnet is groot.

Blog image[Joyce navigeert en zeilt met behulp van een joystick]

De wolken waaien over. We gaan op zoek naar een blinde zeilster. Het klinkt poëtisch: Chris vertelt dat ze op de wind koerst. Hij steekt zijn wijsvinger in zijn mond, sluit zijn ogen, houdt de vinger in de lucht en zegt: ‘Zo voel je waar de wind vandaan komt. Andere zintuigen worden sterker als een uitvalt.’
Joke draagt een zonnebril en bestuurt een groot zeilschip, samen met twee begeleiders. Stralend zegt ze me: ‘Ik voel de wind en luister naar de zeilen, zo weet ik hoe ik moet sturen. Op het water ben ik één met de natuur.’

Blog image[Joke zeilt zelfstandig. De instructeurs waarschuwen haar eventueel]

Ze is zielsgelukkig. Bij alle mensen lijkt hier hetzelfde te gebeuren: ze vergeten hun beperkingen en ervaren vrijheid. Misschien is dat uiteindelijk wel het doel van veel mensen: tijdelijke verlossing van het alledaagse vinden.
Blog image[Joke wordt vanwege het ontbreken van haar gezichtsveld aan wal geholpen]

Als ik later in de kantine van de zeilclub zit komt er een man op me af die zegt: ‘Er zijn mensen die nauwelijks beperkingen hebben en zich toch veel beperkter lijken te voelen dan deze mensen hier.’ Ik knik. En dan kijkt hij me indringend aan en zegt: ‘Wij weten amper wat vrijheid is, toch?’FOTOGRAFEN CAFÉ AMERSFOORTnieuws

Posted by Peter van Tuijl 18 May, 2019 11:27

Blog image
[foto Robert Jan Stokman]
Afgelopen donderdag 16 mei was de presentatie van Willem Wernsen's nieuwe boek. Vol met plaatjes en praatjes. Willem en Piet van de Eynde, de Belg waarmee Willem de laatste jaren samenwerkt, hebben een educatief boek gemaakt voor de beginnende én gevorderde straatfotograaf. Zelfs voor degenen die overwegen om met straatfotografie aan de slag te gaan zijn er volop tips die vanaf de eerste minuten al een prima hulpje zijn! Het boek bevat 101 tips met vele foto's van Willem en Piet. Kijk maar eens in de shop van Willem, ter overweging.

Ik mocht deze bijzondere avond presenteren. Niet alleen in gesprek met Willem Wernsen over zijn boek maar voor de pauze besprak ik een kleine vijftig straatfoto's van fotografen uit de regio. Fotografie die zeer de moeite waard was, bovendien veel foto's die een mooi breed beeld gaven van straatfotografie. Immers dé straatfotografie bestaat niet; het is een heel breed genre.
Een geweldige avond niet in het minst dus door deze foto's en fotografen.

Het Fotografen Café Amersfoort organiseert nogal wat lezingen en avonden die zeer de moeite waard zijn. Een aanrader om daar eens (of vaker) aan te schuiven. Kijk op hun site voor het programma.

OVER STEDENfotografie

Posted by Peter van Tuijl 09 May, 2019 13:39

Als je mijn nieuwe boek (nou ja boekje vanwege het A5 formaat) met 230 pagina's wilt doorbladeren kijk dan op ISSUU.COM
Op Huntenkunst, de internationale kunstbeurs met veel 2D en 3D werk van 24 t/m 26 mei a.s. verkoop ik het boek (hard cover, biotop art paper) voor een speciale HUNTENKUNST-prijs.
Je kunt me daar vinden in stand 19 met fotowerk o.a. Hersenschimmen.
Blog image

lezingnieuws

Posted by Peter van Tuijl 09 May, 2019 13:31

Straatfotografen, van beginner tot profi OPGELET.
Aanstaande donderdag 16 mei presenteert Willem Wernsen zijn nieuwe boek STRAATFOTOGRAFIE 101 TIPS. Bovendien wordt het werk van 23 vrijetijdsfotografen die de straat als thema hebben gekozen besproken. In Fotocafe Amersfoort.
Hierbij uitgenodigd. Bezoek de website en meld je aan. Gratis toegang.
Blog image


BEELDEXPOSUREfotografie

Posted by Peter van Tuijl 09 May, 2019 13:25

Op de website BEELDEXPOSURE.NL staan weer een aantal nieuwe topserie van vrijetijdsfotografen. Bovendien veel nieuws en inspiratie op de verschillende pages. Breng een bezoekje, volgens mij krijg je er geen spijt van.
Blog image

JAARBOEK 2018nieuws

Posted by Peter van Tuijl 28 Feb, 2019 09:08

Afgelopen week naar de drukker: het JAARBOEK met 380 pagina's foto's gemaakt in 2018. Voor wie wil kijken klik hier!

Blog image
Lezing fotocafé Drechtstedennieuws

Posted by Peter van Tuijl 11 Feb, 2019 19:20

Blog imageBlog image

Aankondiging 30e editie dinsdagavond 5 maart 2019.Thema “ Straatfotografie"door Peter van Tuijl. Entreeprijs : € 7-- p/p, donateurs € 5,-- (zaal open 19:30 uur). Tickets zijn te bestellen via de webshop van het fotocafé:https://fotografencafedrechtsteden.nl/webshop/

20.00 uur: opening door de voorzitter, gevolgd door 1 lezing van ca 2 uur, met de gelegenheid vragen te stellen over Straatfotografie.VRIJETIJDSFOTOGRAFEN op BEELDEXPOSUREfotografie

Posted by Peter van Tuijl 18 Dec, 2018 19:59

Op de site BEELDEXPOSURE.NL weer een aantal nieuwe series van een aantal vrijetijdsfotografen. Zeer de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. En als je jouw fotowerk wilt aanbieden; van harte welkom! Voorwaarde voor plaatsing is a) seriematig werk en b) van een goede kwaliteit.
Blog image
Foto John Moest uit de serie gipsy festival in Sainte Marie sur Mer.

Film PHOTOGRAPHER HARRY GRUYAERTfotografen

Posted by Peter van Tuijl 18 Dec, 2018 19:44

Er is in december 2018 een film over het werk en leven van de Belgische fotograaf Harry Gruyaert verschenen. Gruyaert is bekend vanwege zijn bijzonder kleurgebruik en de alledaagse taferelen, aanvankelijk uitsluitend in België en later over de hele wereld. De film is een hommage en draait nu nog uitsluitend in de Belgische bioscopen. Wanneer de film in Nederland komt, op TV of Netflix wellicht is niet bekend. Misschien dat hij straks op DVD beschikbaar is. Als fan van Gruyaert hou ik het in ieder geval in de gaten.
De trailer is via YOUTUBE te bekijken.
Blog image
foto @Peter van Tuijl, 'in de voetsporen van Harry Gruyaert Antwerpen 2018'


gast in het hospitaalfotografie

Posted by Peter van Tuijl 04 Sep, 2018 12:06

Deze week ben ik vijf dagen te gast in twee ziekenhuizen van de stichting Santiz. Daaronder vallen het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem en het Beatrix ziekenhuis in Winterswijk.
Ik maak foto's die gebruikt worden bij de (uitgebreide) dagelijkse columns van schilder/schrijver/columnist Jonah Falke. Gisteren, maandag was ik bij de afdeling opname van het Slingeland. Vandaag op de longafdeling (de column verschijnt morgen in de Gelderlander) van het Beatrix, woensdag is gynaecologie aan de beurt, donderdag de keuken en de wasstraat. Vrijdag wordt de serie afgesloten met de afdeling palliatieve zorg.

Een spannend project om te doen. Zorgen dat er elke dag een aantal sprekende foto's bij het artikel van Jonah komen die breed uitgemeten in de krant komen. Vandaag was de foto 5-koloms breed! Daar was ik blij mee.

Blog image
Selina verpleegkundige in gesprek met Johanna.

Voor als je het artikel van vandaag wilt bekijken/lezen klik dan hier of op de foto.

FOTO NATIONAALfotografie

Posted by Peter van Tuijl 30 Aug, 2018 19:21

DE TOP VAN DE VRIJETIJDSFOTOGRAFIE!

Afgelopen zaterdag 25/8/18 heeft een jury bestaande uit professionele fotografen, curatoren en docenten de top van de Nederlandse (-vrijetijds-) fotografie geselecteerd. Maak kennis met de beelden van een aantal van hen op www.beeldexposure.nl

Blog image
foto uit de serie 'gelijke genen' door fotograaf Colette Lukassen.


ER IS EEN MOOI ONGELUK GEBEURDnieuws

Posted by Peter van Tuijl 21 Aug, 2018 13:33

ER IS EEN MOOI ONGELUK GEBEURD

Ik was een keer of drie op Documenta in Kassel. In de zomer van 1992 was de negende tentoonstelling, 'Retrospective' genaamd met als Curator de Belg Jan Hoet. Toen ik vanochtend in ArtNews las dat iemand in het gat van Anish Kapoor was gevallen en gewond naar het ziekenhuis was afgevoerd dacht ik er weer aan. Het aparte gebouwtje in Kassel met een portier voor de deur die af en toe wat kunstminnaars naar binnen liet. Om het gat in het midden van het gebouwtje te bekijken. Een peilloze diepte zo leek het, terwijl het ook zomaar kon dat het een zwart geschilderde cirkel was. Zinsbegoocheling, een fantasie, een droom misschien of toch gewoon een ordinaire hallucinatie. Wie dapper was ging net voor de rand staan, wie meer bang was uitgevallen kroop op handen en voeten naar de rand van de diepe put waar geen eind aan leek te komen. De meest angstige waagde zich aan de vlucht naar een andere plek in Kassel. Er was nog zoveel te zien waar je geen nachtmerries van kreeg.
Blog image

Welnu lees hier het verhaal van de bodemloze put van Anish Kapoor. De man die een eindeloze val maakte van 8 voet diep, ongeveer 240 cm. Het gebeurde vorige week, 13 augustus en hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. een illusie armer of misschien wel rijker. Wie zal het zeggen.

Blog image
foto's Peter van Tuijl|Kassel 1992
VOOR MEER VAN MIJN ARCHIEFFOTO'S KLIK HIER


een fraaie film / docu over straatfotografiefotografie

Posted by Peter van Tuijl 17 Aug, 2018 13:00

Al surfend kwam ik deze fraaie film tegen. Geeft een mooi beeld van de straatfotografen van naam en faam van nu en weleer en bovendien zitten er nogal wat tips in 'verborgen' waar je je voordeel mee kunt doen. Aan te bevelen voor startende en ervaren straatfotografen én voor degenen die houden van fotografie in het algemeen!
Als je wilt kijken klik dan hier.


Your mobile does not support playing flash video.

RUTTIAANSE TOESTANDnieuws

Posted by Peter van Tuijl 11 Jun, 2018 12:17

de drol en de de veger - de beker en de dweil

Blog image


Deze Zorro draait er zijn hand niet voor om. Ik twijfel allerminst of dit schoonmaakbeurtje tot zijn alledaagse bezigheden behoort. Bijna zeker weet ik dat dit net als bij Mark Rutte het een opgezette waarheid is. Een waarheid die een beetje stinkt en snel opgeruimd moet worden. Zorro gaat bij deze ook viral; waarschijnlijk veel minder vaak dan de ruttiaanse grap deze afgelopen week. Als je onze lachende premier in actie wilt zien klik dan hier. Het euvel wil wel 'that he always laughs'MIJN PRINTERTJEnieuws

Posted by Peter van Tuijl 02 Apr, 2018 10:54

Blog imageOoit, lang geleden schafte ik de Canon IPF IMAGE PROgraf 5100 aan. Nu op de kop af 3365 dagen later werkt de printer nog steeds uitstekend. O, ja een paar keer (ik denk 4 keer) een printkop zelf vervangen (voor ongeveer 350 euro per keer) was een fluitje van een cent. En natuurlijk de inkt, maar dat is met 130 ml eigenlijk ook een koopje. Met mijn kleine A4 printer, die ik alleen maar gebruik voor mijn kattebelletjes en andere briefjes, ben ik al lang overgestapt op goedkope inkt bij een plaatselijke discount. En dan nog ben ik per A4 meer aan inkt kwijt dan met die oude A2 sloeber. Inmiddels ben ik ongeveer 10.000 vierkante meter aan gedrukt papier verder. Dus pakweg 1000 vierkante meter per jaar. 1 ml inkt kost me ongeveer 0,5 euro. In 1 jaar gebruik ik ongeveer 1,6 liter inkt (1600 ml). De kosten zijn dus pakweg 800 euro per jaar voor 1000 vierkante meter papierwerk. 17 velletjes A4 is ongeveer 1 vierkante meter. 4 keer A2 print ook ongeveer 1 vierkante meter. Image PROgraf een werkpaard! Toch dringt ook de vraag op of ik naast het autorijden, treinen en af en toe vliegen het milieu ook niet teveel belast met printen. De Canon kan het wel aan maar toch maar wat minderen ondanks dat ik een foto pas af vind als er een afdruk van is.