BLOG VAN PETER VAN TUIJL

BLOG VAN PETER VAN TUIJL

Over deze FOTOBLOG

Ik plaats foto's en artikelen die interessant zijn voor fotografen. Soms zijn dat eigen beelden of verhalen maar ook vaak van andere fotografen of schrijvers.
Als u iets wilt plaatsen is dat uitstekend. Indien de inhoud niet strookt met mijn opvatting over fatsoen en normaal menselijk verkeer, dan behoud ik mij het recht om dat bericht te verwijderen.


Als u zich wilt abonneren op deze blog stuur dan een mail naar info@fotopetervantuijl.nl

Alles behalve kleren

expositiesPosted by Peter van Tuijl 06 Sep, 2015 14:12
ALLES BEHALVE KLEREN
foto van Cornelie Tollens [jun 1997]

Het gezegde is 'kleren maken de man'. Of de vrouw denk ik dan. Bij het beeld van schoonheid, glamour of mode denk ik eerder aan de vrouw dan aan de man. Alles behalve kleren is een uitdagende titel als het gaat over een expositie over mode. Het museum voor moderne kunst in Arnhem heeft hiervoor gekozen en wat mij betreft niet voor niets. Modefotografie lijkt steeds minder met de feitelijke kleding te maken hebben. Het gaat meer over lifestyle en de hedendaagse modefotografie lijkt een vrijage aan te gaan met de provocatie van het lichaam. De Benneton foto's van Oliveiro Toscani zijn wat mij betreft de eerste voorbeelden die zowel positieve als negatieve reacties opriepen als het gaat om de op de commercie gerichte fotografie. Het gaat al lang niet meer om het mooie jurkje met of de getailleerde jas; het is beleving, het is gezien worden, het is betekenis geven aan het individu.
In de foto expositie in het museum in Arnhem wordt op een heldere manier de ontwikkeling van de modefotografie vanaf de jaren vijftig in de vorige eeuw geschetst, bovendien ook nog eens met uitstekende betekenisvolle foto's. De laatste delen van de expositie betreffen meer hedendaagse werk. En ja inderdaad het gaat bij o.a. van Inez van Laamsweerde, Matthias Vriens, Nan Goldin, Vivane Sassen en Blommers&Schumm allang niet meer over de kleren van de keizer. Aan te bevelen vooral omdat je kunt zien hoe deze vorm van fotografie (maar welke niet) evolueert in de tijd. Maar je zult er wel snel bij moeten zijn, nog maar een weekje (13.9 de laatste dag).

foto Fruedenthal/Verhagen [2010] uit een serie waarin de verhouding/relatie tussen Oosterse en Europese cultuur aan de orde wordt gesteld.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.