BLOG VAN PETER VAN TUIJL

BLOG VAN PETER VAN TUIJL

Over deze FOTOBLOG

Ik plaats foto's en artikelen die interessant zijn voor fotografen. Soms zijn dat eigen beelden of verhalen maar ook vaak van andere fotografen of schrijvers.
Als u iets wilt plaatsen is dat uitstekend. Indien de inhoud niet strookt met mijn opvatting over fatsoen en normaal menselijk verkeer, dan behoud ik mij het recht om dat bericht te verwijderen.


Als u zich wilt abonneren op deze blog stuur dan een mail naar info@fotopetervantuijl.nl

storytelling met één foto

expositiesPosted by Peter van Tuijl 12 Dec, 2017 10:07
Deze week kreeg ik de uitnodiging voor de opening van de expositie van Kemfodia op bijna de laatste dagen van dit jaar.
Wat direct opvalt aan de foto is het verhaal dat door de fotograaf Wim Huijbregts wordt verteld. Kijk naar de overeenkomst in de pose van 'denken' en zie het verschil in uitstraling van de oudere heer en de jongeman. Als het over de toekomst van onze wereld gaat krijgt hij, de grijze kop, misschien wel gelijk maar mijn hoop is gevestigd op de jeugd. De jeugd heeft de toekomst. De foto zou ook een mooie metafoor kunnen zijn voor oud- en nieuwjaar. De expositie, op de valreep van 2017 met het gezicht al op 2018, wordt wat mij betreft mooi verbeeldt in deze uitnodiging.
Succes Kemfodia en een goed succesvol 2018, zowel in fotografisch opzicht als anderszins!
foto Wim Huijbregts

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post182

Internationale mannendag

expositiesPosted by Peter van Tuijl 19 Nov, 2017 11:28
Vandaag is het dan zover. Toevallig las ik het afgelopen vrijdag in de trein op weg naar de expo van Bruce Davidson in het Nederlands Fotomuseum. Wat mij betreft is Davidson dé man ven deze international Men's Day. Welbeschouwd laten we ons met z'n allen door de commercie (?!) een potje gek maken. Vrouwendag begreep ik nog wel maar black monday en black friday, mickey mouse day (gisteren) of international stress day (1 november) en de internationale mannendag gaan me toch allemaal net iets te ver.
Maar het kan nog gekker!
Wat te denken van ......
cat day 8/8

older people day 1/10
beard day 1/9,2/9 and 3/9
[foto's peter van tuijl (
171117 world prematurity day)]

Maar to the point; de overzichtsexpositie van de oude meester Bruce Davidson. Meteen bij binnenkomst op de begane grond een film opgenomen tijdens de opening van de expositie waar de inmiddels 83 jarige Davidson door de expositie loopt. Misschien is schrijden wel een beter woord en de liefde voor de fotografie spat ervan af. 'Het is toch heerlijk om al je werk zo bij elkaar te zien', hoor ik hem zeggen. Bij nagenoeg elke foto hoor je relevante herinneringen aan het moment, alsof het gisteren gemaakt is. Dit in tegenstelling tot de titelbordjes op de expositie die uitsluitend weergeven wat er te zien is.

Toch had het wel iets; zo'n eenvoudige titel als rokende man op zebrapad. Als je naar de foto keek was er 'duizend keer' meer te beleven. En dat vang je niet in een titelbordje, al maak je er een A3-paper of nog groter van. Na de expo van Salgado toont het Fotomuseum ons opnieuw een topper die niet gemist mag worden. Een sociaal geëngageerde fotograaf geeft ons een inkijk in het leven van de mens. Vol verwondering en bewondering keek ik naar de wijze waarop hij de mens benaderde; oprecht, integer, met compassie en warmte!
Ga kijken, nog tot 7 januari 2018!(de foto hierboven is van Bruce Davidson)

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post178

DUTCH DESIGN WEEK

expositiesPosted by Peter van Tuijl 24 Oct, 2017 17:10

Afgelopen zaterdag was ik met mijn Engelse gasten op familiebezoek in Eindhoven. In de wetenschap dat die dag de 'DDW' van start ging, stelde ik voor om eerst nog even STRIJP-S te bezoeken. De machines in de oude Philips fabrieken in het stadsdeel Strijp hebben plaats gemaakt voor funshoppen en modern-yuppieachtig wonen. Ooit, lang geleden, woonde ik op een steenworp afstand van de fabrieken. Maar deze week, nog tot 29 oktober, staat Strijp-S ook nog eens bol van de kunst en wetenschap. De Dutch Design heeft Internationale allure. Vorig jaar stond ik ook al versteld van de art-impressies van de nieuwe design en de toegepaste technologieën. Wetenschap en Kunst ontmoeten elkaar op dit Designfestival.
foto's Peter van Tuijl/22 okt 2017

Maar liefst 2500 designers op 110 locaties, niet alleen op Strijp-S maar ook in de binnenstad van Eindhoven, brengen wellicht ook jou in verrukking of vervoering. Mij in ieder geval wel en a.s. vrijdag ga ik terug; nu zonder familie en Engelse gasten. Dat is ook leuk; genieten van kunst, technologie en ook van de fotografische mogelijkheden die dit allemaal ook nog te bieden heeft.
Misschien treffen we elkaar!
DDW nog tot en met 29 oktober.

Zie de website voor verdere info. • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post173

Opening STOFFIG VERLEDEN

expositiesPosted by Peter van Tuijl 11 Sep, 2017 10:50

De URBEX-fotograaf Wil Westerweel exposeert in het prachtige Reghthuys in Nieuwkoop. Het Reghthuys is een gebouw uit de jaren 1600 dat in stijl is gerenoveerd en waar nu exposities, films en kleinkunst wordt gepresenteerd en als filmhuis wordt gebruikt. Het is weliswaar kleinbehuisd maar toont volop allure én kwaliteit. Ik mocht de opening van deze bijzondere expositie verzorgen. Naast de grote foto's van Wil Westerweel, mooi uitgevoerd op dibond en in epoxyhars, is glaswerk te zien, ontworpen door Wezenberg. De expo is nog te zien tot 24 september.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post162

expo en lezing

expositiesPosted by Peter van Tuijl 05 Aug, 2017 16:49

Morgen 6 augustus lezing over documentaire fotografie in zaal ZUID van OYFO, Esrein 11 te Hengelo (Ov) aanvang 13.00 uur.
Tevens gelegenheid om de expositie ARCADIË van de negen fotografen van het Oostgelders Fotografen Collectief te bezoeken in de aangrenzende exporuimte. Zowel de lezing als de expo: vrije entree. Weet u welkom!!
De documentaire lezing is een algemeen gedeelte waarin verschillende nationale en internationale fotografen passeren en in het tweede deel vertel ik iets over mijn documentair project HUIS & HABITAT.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post157

HUNTENKUNST

expositiesPosted by Peter van Tuijl 16 May, 2017 11:54

Aanstaande weekend de grote internationale kunstbeurs HUNTENKUNST. Voor de vijfentwintigste keer!
Op de beurs zijn 220 kunstenaars aanwezig met hun werk uit 30 verschillende landen. Onder hen ongeveer 20 fotografen. U kunt mij vinden op stand nummer 78.

Op de beurs toon ik o.a. foto's uit de serie: TRANSFORMATIE VAN HET WERKELIJKE
LOCATIE en OPENINGSTIJDEN

Locatie: SSP-Hal, Drulaan 2 in Ulft

Vrijdag van 17 – 21 uur

Zaterdag van 10 – 20 uur

Zondag van 10 – 18 uur • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post148

CARL DE KEYZER

expositiesPosted by Peter van Tuijl 07 Mar, 2017 13:56

CARL de KEYZER was afgelopen te gast in Roombeek (Enschede).Stichting FRAMED organiseerde afgelopen zaterdag de lezing van Carl de Keyzer met en over zijn werk. Een goed gevulde zaal en een fotograaf die ondanks zijn Magnum lidmaatschap eigenlijk nog steeds een liefhebber in hart en nieren is. Gedreven, humorvol en met zijn Belgische tongval wist hij de aanwezigen drie uur lang te boeien; van begin tot eind. Al zijn werk passeerde in vogelvlucht maar nooit gehaast en van alle episodes in het tijdperk de Keijzer kregen we ruimschoots beeld te zien. Ik had het niet willen missen. Aan het eind nog een prachtig boek gescoord waarin hij een beeld geeft van onze wereld nadat de zeespiegel dusdanig gestegen is dat slechts leven hoog in de bergen mogelijk is. Hopelijk blijft dit futuristisch spookbeeld de mensheid bespaard. De Keyzers enigszins ironische toon mag ons extra tot denken zetten en met meer ontzag naar de wereld kijken en zorgvuldiger om laten gaan met ons milieu. Laat Higher Ground niet echt de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen worden.

Op tweede Paasdag is er weer een lezing. Dan van Henk Wildshut o.a. met werk dat hij in Calais maakte. Grijp die kans. Kijk op de website van FRAMED.

 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post143

REHAAB in Winterswijk

expositiesPosted by Peter van Tuijl 02 Oct, 2016 10:35

REHAAB AL KHAZRAJI

van Bagdad naar Winterswijk …… THUIS?

[peter van tuijl] foto van Rehaabs dochter met op de achtergrond het portret dat Rehaab maakte.

Rehaab is in 1973 in Bagdad geboren. Ongeveer tien jaar geleden vluchtte hij vanuit Irak naar Egypte nadat zijn oom en neef in Irak vermoord waren. Zeven jaar geleden kwam hij met zijn gezin in het AZC in Dronten terecht en nu wonen zij in een rustige straatje in het Achterhoekse Winterswijk en hebben sinds een jaar de Nederlandse nationaliteit. Een wereld van verschil. Toen, jong volwassen, was hij kampioen kickboksen; niet alleen van Irak maar zelfs van een groot deel van de Arabische liga. Nu doet hij vrijwilligerswerk bij een kringloopwinkel en probeert een bestaan als fotograaf op te bouwen.

De portretten van Rehaab Al Khazraji (Bagdad, 1973) zijn te zien in de expositie THUIS in één van de drie grote tentoonstellingszalen van Villa Mondriaan van 9 september 2016 tot 9 januari 2017.

[peter van tuijl] Kees van Kooten bekijkt samen met de dochter van Rehaab één van zijn foto's.

In het september/oktober nummer van het magazine FOTOgrafie schreef ik over Rehaab en werd een deel van zijn portretfoto’s gepubliceerd.
Bij VOORDEKUNST is een actie gestart om het mogelijk te maken dat Rehaab goede apparatuur kan aanschaffen voor een professionele carrière. Kijk hier voor meer informatie daarover.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post133

Dit zou je niet moeten missen

expositiesPosted by Peter van Tuijl 24 Jul, 2016 17:39
FOTOBIËNNALE FOTOGROEP HAAKSBERGEN


In 2014 vierde Fotogroep Haaksbergen zijn 40-jarig jubileum. Ze pakte geweldig uit met een reeks aan exposities, wedstrijden voor de regio. lezingen en workshops. Daar bleef het niet bij. Ook een tocht van ettelijke kilometers wandelen of fietsen met een keur aan foto's; groot-formaat. Na zo'n manifestatie neemt een fotogroep het veelal ervan. Even uitblazen. Maar niet zo deze fotogroep.

Nu voor de derde keer een biënnale met ongeveer 100 groot-formaat-foto's, prachtig geprint, prachtig geplaatst in een heerlijke natuur. Zes kilometer wandelen of fietsen en dan kom je heel fraai werk tegen. Veelzijdig, elke genre is wel vertegenwoordigd en de kwaliteit is erg hoog. Als je van fotografie houdt en van een beetje fietsen of wandelen in een heel mooie natuur dan mag je dit niet missen. Ik voorspel dat je er geen spijt van zult hebben.Voor de route klik hier.
Voor verdere informatie zie de site van Fotogroep Haaksbergen • Comments(2)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post131

binnenste BUITEN

expositiesPosted by Peter van Tuijl 15 Jan, 2016 13:12
Onder die titel exposeert fotograaf (en OFC-er) in Galerie Objektief (Enschede) in de maand februari. In de digitale PF een mooi artikel om eens te lezen. Ga naar de PF van deze week.

foto stan kerlen titel maartje

 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post116

participatie!

expositiesPosted by Peter van Tuijl 28 Sep, 2015 11:03
Fotograaf Frans Smets heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een bijzonder project. Het leven van alledag van Renée, een jonge vrouw die door spasmen in haar bewegingsvrijheid beperkt is. Frans toont in zijn foto's, die vorig jaar bekroond zijn met een nominatie voor de bondsmeesterklasse, de kracht van Renée ondanks haar handicap. Zijn expositie in het VIECURI ziekenhuis/revalidatie-afdeling in Venlo is nog tot eind oktober 2015 te bekijken.


 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post112

Annegien van Doorn

expositiesPosted by Peter van Tuijl 09 Mar, 2015 19:24

Annegien van Doorn ontmoette ik een jaar of vijf geleden bij een presentatie van haar werk voor de bondsmeesters van de Fotobond. Een vlotte jonge vrouw, afgestudeerd aan de St Joost in Breda en vervolgens nog via een stipendium twee jaar in Barcelona gestudeerd. Haar werk viel en valt op door een zekere eigenzinnigheid, ideeën omtrent humor en relativiteit. Sinds die tijd 'volg ik haar'. Ik sta op haar maillist en krijg regelmatig nieuws van haar. Dit keer over een expositie in the Museum of New Art in Detroit. Ik neem niet aan dat ze verwacht dat ik daar naar toe ga maar ik vind het wel leuk om in het digitale museum rond te neuzen en opnieuw ook maar weer eens op haar site te kijken. Moet u ook doen; tenminste als u houdt van conceptuele fotografie.
Kijk op de site van Annegien van Doorn
Voor een PDFje BEELDVERHAAL over haar werk klik hier

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post101

EXPOSITIE WIM PETERS

expositiesPosted by Peter van Tuijl 23 Feb, 2015 14:56

Ton van Vroonhoven schrijft op de website van FK de Liemers (Zevenaar) over de opening van de expositie van kunstenaar/fotograaf Wim Peters:

still life [legs] foto Wim Peters

Onder grote belangstelling is zondag 22 februari in Galerie 21 in Bredevoort de expositie “Van beeld naar werkelijkheid” geopend. Onder deze titel exposeert Wim Peters – fotograaf, beeldend kunstenaar en lid van fotokring De Liemers – recent werk.

Volop aandacht voor “Time shift”

De expositie werd geopend door Peter van Tuijl – fotograaf, bondsmentor en fotobespreker – die veel waardering had voor het werk van Wim. Hij refereerde aan de hand van andere tentoonstellingen die gelijktijdig in Galerie 21 gehouden worden aan de verschillende intenties die een fotograaf kan hebben. Hij noemde de wereld van het idee, van de schoonheid en van de werkelijkheid en plaatste het werk van Wim Peters in een vierde categorie, de wereld van de droom. Volgens Van Tuijl maakt de Zevenaarse kunstenaar werk dat in de professionele en de amateurwereld verder niet gemaakt wordt. Wim Peters is voor hem de grootste fotografisch surrealist.
Het werk heeft een grote beeldende kracht, kent veel symboliek en geeft pas na lang bekijken wat van zijn geheimen prijs. Wim maakt kunstwerken die opgebouwd zijn uit fotografische elementen, maar zijn manier van werken is heel anders dan het maken van een foto. De beelden ontstaan in zijn hoofd en hij zoekt er de geëigende middelen bij om ze te verwezenlijken. Dat leidt tot indrukwekkende, eigentijdse en nooit helemaal te doorgronden beelden.
Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling, die nog tot 19 april in Bredevoort te zien is, is de indrukwekkende en ook complexe serie “Time shift” die Wim maakte naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis die hemzelf is overkomen. De begeleidende tekst maakt duidelijk dat in de door Wim samengestelde beelden flarden van realiteit, verbeelding, gevoel, duisternis en licht door elkaar spelen.Zie voor meer informatie de website van de galerie. De beelden van onder andere “Time shift” zijn te bekijken op de website van Wim Peters.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post98

ON THE MOVE

expositiesPosted by Peter van Tuijl 23 Feb, 2015 13:19
foto peter van tuijl
ON THE MOVE een expositie over verhalen in de hedendaagse fotografie. Van Nederlandse fotografen of woonachtig en werkend in Nederland. Van elke kunstenaar/fotograaf is een kort inroductiefilmpje op de website van het stedelijk te zien. Kijken klik hier
 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post97

‘Koperaatsie’

expositiesPosted by Peter van Tuijl 16 Nov, 2014 11:47
‘Koperaatsie’ een titel die nieuwsgierig maakt.

Fotogroep Haaksbergen zit achter de mysterieuze titel. Het betreft de afsluitende expositie van het veertigjarig jubileum dat de fotogroep groots afsluit!. Buitententoonstelling, vijf exposities, een biënnale, een fotowedstrijd voor jongeren en de organisatie van de bondsfotowedstrijd zijn zomaar de greep uit de rijke activiteiten van dit jaar. O, ja ook nog een prachtig fotoboek dat in een oplage van 700 uitverkocht is! Kom daar maar eens om.
De expositie werd afgelopen vrijdag geopend in het oude pand van de voormalige coöperatieve landbouwvereeniging. Een prachtig monumentaal pand waar de Fotogroep geweldig uitpakt met niet alleen fraai fotowerk maar ook nog eens creatief en gedurfd tentoonstelt! Hulde daarvoor en volgens mij een aanrader voor veel fotografen, maar zeker ook fotoclubs, om een kijkje te nemen en geïnspireerd te raken.
 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post91
Next »