BLOG VAN PETER VAN TUIJL

BLOG VAN PETER VAN TUIJL

Over deze FOTOBLOG

Ik plaats foto's en artikelen die interessant zijn voor fotografen. Soms zijn dat eigen beelden of verhalen maar ook vaak van andere fotografen of schrijvers.
Als u iets wilt plaatsen is dat uitstekend. Indien de inhoud niet strookt met mijn opvatting over fatsoen en normaal menselijk verkeer, dan behoud ik mij het recht om dat bericht te verwijderen.


Als u zich wilt abonneren op deze blog stuur dan een mail naar info@fotopetervantuijl.nl

COMPOSITIE & STRAATFOTOGRAFIE

fotografiePosted by Peter van Tuijl 02 Dec, 2017 12:07

Tijdens mijn lezingen over straatfotografie beweer ik ten stelligste dat het bij straatfotografie in de eerste plaats gaat over de inhoud. Wat gebeurt er op dat (beslissende) moment, wat is er zo speciaal aan die situatie of wat voor een figuur is de 'hoofdrolspeler' in het theater van de werkelijkheid. Ik blijf bij die stelling; nog sterker als je met zorg je compositie probeert samen te stellen, ben je geheid te laat. Dat neemt overigens niet weg dat je als wat meer ervaren straatfotograaf een neus lijkt te krijgen voor hét moment én de compositie. Je denkt er niet meer over na, je doet het bijna op de automatische piloot. Toch achteraf, bij het proces van selecteren en wellicht een beetje bijsnijden, begint opnieuw de vraag in welke vorm je het 'verhaal' het best voor het voetlicht kunt brengen. Dus toch compositie ........

Eric Kim is een jonge fotograaf (1988, San Francisco) die ik niet alleen geweldig hoog acht als het gaat om de (straat)fotografie maar ook om zijn levensmotto en levenswijze. Om met hem nader kennis te maken moet je zeker zijn biografie (bijgewerkt op 25 februari 2017 in Hanoi) lezen.
Hij gelooft in een wereld waar mensen met elkaar delen en zet al zijn producten online zodat iedereen deze kan downloaden en/of verspreiden. Belangeloos, zonder oogmerk van winst of iets dergelijks. Een jonge man met veel idealisme in zijn donder. Bovendien een geweldige kijker wat duidelijk wordt als je zijn vele foto's bekijkt.
Het boekje over compositie en straatfotografie kun je hier (via mijn site) downloaden. Het kan je zeker van nut zijn bij de selectie achteraf, of gewoon om nog eens op een andere manier naar straatbeelden te kijken. Allicht brengt het je wat genoeglijke uurtjes. Leuk te vermelden dat Eric Kim de meeste van zijn foto's maakt met de RICOH GRII. Een cameraatje dat ook regelmatig mijn metgezel op straat is.
Eric Kim gefotografeerd door zijn vrouw Cindy (Hanoi, 2017)

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post179

STREET PHOTOGRAPHY AWARDS 2017

fotografiePosted by Peter van Tuijl 07 Oct, 2017 13:14
Recent zijn de prijswinnaars van LENSCULTURE straatfotografie bekend gemaakt.
Met de 1e prijs in de series ging de Belgische fotograaf Hakan Simsek met de serie 'buiten adem' aan de haal.

foto Hakan Simsek (be)

De tweede plaats ging naar Alberte A Pereira (Sp) met zijn serie 'fragmenten'.

foto Alberte A Pereira (sp)

De 3e prijs in de series ging naar de serie 'nostalgie' van de Italiaan Antonio Privitera.

foto Antonio Privitera (it)

Kijk hier naar de volledige uitslag. • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post170

Loneley Wishes

fotografiePosted by Peter van Tuijl 06 Oct, 2017 16:42
Ilona Swinkels abonneerde zich op de blog. Niet zomaar want ze stuurde met het verzoek ook nog een korte interessante video van haar hand mee. Ik vind het zeer de moeite waard en wil het graag op deze blog delen met anderen. Uiteraard na toestemming van Ilona!
still uit de video Loneley Wishes van Ilona Swinkels

Je kunt ook een kijkje op haar site nemen. Heartensefotografie runt ze samen met haar partner Edwin Hoek


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post168

UNSEEN: tussen KLASSIEK en KUNST

fotografiePosted by Peter van Tuijl 24 Sep, 2017 17:19

Fototattoos op de body: een bedenksel van wie anders dan fotoverzamelaar Erik Kessels. Dit een nog veel meer op de 'playground van Unseen'. Ter lering en vermaak waar de fotografie als een kinderspel voor volwassenen werd gepresenteerd. Daar ging het met name om het ervaren, minder om het kijken. Foto's in schilderijtjes op een meter of 6 afstand met een knoeperharde bal aan diggelen gooien. Als dat lukte ging je met de netjes in plastic gesealde trofee naar huis.
Ik kwam een gerenommeerde fotografe tegen, nee ik noem geen namen, die het allemaal maar niks vond. Zelfs de twee grote hallen met 'echte' fotografie waren volgens haar maar kunstjes. Toegegeven het klassieke fotobeeld was in de minderheid maar zeker wel aanwezig. Ik heb flink wat namen genoteerd van fotografen waarnaar ik bij de coaching/begeleiding en mentoraten zou kunnen verwijzen. Met gemak kwam ik tot twintig die klassiek werk maken weliswaar met een vleug vernieuwing. Anderen, wellicht wel meer dan de helft, hanteren een beeldtaal en een techniek die voor kort in fotografieland nauwelijks voorkwamen. Er lijkt zich een specifieke en nieuwe grammatica binnen de fotografie te ontwikkelen. Ik denk dat dit mede ingegeven wordt door de hedendaagse digitale mogelijkheden. Maar de inhoud van het werk lijkt ook een afspiegeling van wat er in onze huidige samenleving speelt. Kunst als brenger van de identiteit van het leven. Gelukkig, -ik zeg het toch maar-, blijkt dat er naast deze nieuwe kunstfotografie plaats blijft voor de meer klassieke vorm waarin plaats, tijd en gebeurtenis een rol speelt. Ook daardoor wordt, wellicht meer vanuit de wereld zelf dan vanuit de kunstenaar, getoond hoe onze wereld in de vroeg-eenentwintigste eeuw eruit ziet en verder gestalte krijgt.


[foto's in PHOTO PLEASURE PALACE door Peter van Tuijl/23-9-2017]

Unseen Dummy Award

The Unseen Dummy Award is a collaboration between Unseen, Lecturis and Wilco Art

Books aimed at showcasing the work of exceptional artists and designers from around the world, and to give them a chance to realise and publish their photobook dummy. Malgorzata Stankiewic won the Unseen Dummy Award 2017; her book, Cry of an Echo, will be published by Lecturis and presented at Unseen Amsterdam in 2018.


Volgend jaar 2018 is UNSEEN van 21 - 23 september.
De editie van 2017 werd zondag j.l. afgesloten met meer dan 24.000 bezoekers.
Unseen ... het nieuwe Paris Photo?

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post164

DAG van de FOTOGRAFIE

fotografiePosted by Peter van Tuijl 20 Aug, 2017 09:44
19 augustus is de internationale dag van de fotografie. Niet helemaal willekeurig gekozen maar voor de verklaring daarvoor moeten we wel een flink eind terug in de geschiedenis namelijk de aankondiging van de Daguerreotype in 1837. Fotografen werden vandaag in het bijzonder uitgenodigd om foto's te maken. Een overbodige oproep lijkt me als je weet dat er dagelijks een bijna onmetelijke hoeveelheid foto's, namelijk 2,4 miljard, gemaakt worden. Ik heb gisteren geen foto gemaakt. Althans in de strikte zin van het woord. Wat ik wel heb gedaan is een foto uit mijn oude analoge doos voor de dag heb getoverd. Op 19 augustus 1995 maakte ik een stel foto's van Benedictijnen monniken die zich aan de Zuidkust van Bretagne te goed deden aan een zwempartijtje. Fotograferend in een klein Bretons dorpje kwam ik een grote groep monniken tegen, in optocht, als ware een stoet. Ze op geringe afstand volgend, bracht me na pakweg drie kilometer naar een rotsige kust. Zonder enige gêne ontdeden ze zich van hun pijen, overhemd en ander ondergoed. Het was een gemêleerd gezelschap wat leeftijd betreft. Één monnik sprong eruit. Ik schatte de man al dicht tegen de 80. Hij werd voor mij de centrale figuur in foto's. Gisteren moest ik er weer aan denken. Uit mijn negatieven archief bleek warempel ook nog eens de exacte datum; 22 jaar na dato. De herinnering is nog steeds levend. Dankzij de fotografie!
 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post160

Mooie recensie

fotografiePosted by Peter van Tuijl 19 May, 2017 09:31
Daar doe je het onder andere ook voor ......
Een mooie recensie over een lezing over straatfotografie in Emmen afgelopen maandag.
Voor wie het lezen wil
http://www.fotofunemmen.nl/category/nieuwssome streetpictures in alicante april2017

 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post150

CROWDFUNDING HUIS & HABITAT

fotografiePosted by Peter van Tuijl 26 Oct, 2016 22:25

Tot nu toe [25 oktober 2016] heb ik de crowdfunding voor HUIS & HABITAT gedeeld met directe relatie; familie,(foto)vrienden en kennissen. Dat heeft naast mijn eigen investering al voor een mooie basis voor het project gelegd. Voor de laatste 30% doe ik een beroep op degenen die mij kennen in 'netwerkverband'. Voor verdere informatie en de meest recente stand van zaken kunt u even kijken op mijn website.

Hopelijk raakt u geïnteresseerd in HUIS & HABITAT en reageert u positief op mijn verzoek. Klik hier voor verdere informatie.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post135

MEESTERLIJKE MISSERS

fotografiePosted by Peter van Tuijl 22 Oct, 2016 14:40
Volgens auteur, verzamelaar, fotograaf, artdirector Erik Kessels moet je van het falen je handelsmerk maken. Zijn boekje 'Meesterlijke Missers' van net 10 euro lees je uit in een vloek en een zucht. Maar dan begint het pas.De koppen uit het boekje en de dik gedrukte zinnen achtervolgen me al een paar weken. Wat moet ik met 'lap de regels aan je laars'. Welke regels? De regels met grote R of mijn eigen regels. Dat is soms nog moeilijker. Ga inspirerend op je bek, volgens Kessels, of hulde aan de mislukking. De tekst leest heerlijk weg en de fraaie mislukte foto's tussendoor maken dat je af en toe grijnzend dan wel schaterlachend de bladzijde verder slaat. Maak fouten elke dag..... het is minder eenvoudig dan je denkt. Bewust fouten maken is tegennatuurlijk maar opent wel nieuwe wegen. Ik ga graag uit van een concept maar door dit boekje ben ik een middagje gaan fotograferen zonder doel en zonder verwachtingen. De volgende foto is er een van. Ik ben het met je eens: niet aanbevelenswaardig maar het boekje wel. Uitgegeven bij LANNOO.
ISBN 978 94 014 3484 3
mijn meesterlijke misser van 15 oktober 2016...... hidden faces

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post134

Nieuwe leden MAGNUM

fotografiePosted by Peter van Tuijl 09 Jul, 2016 11:14

Magnum het 'oude', -maar nog steeds levendige-, agentschap van 'destijds' (opgericht door Cartier Bresson, Capa, Rodger en Seymour) heeft een tweetal fotografen benoemd als lid. De ene is Jérôme Sessini (1968 Ukraïne) een reportagefotograaf die vooral het nieuws in beeld brengt en documenteert. De andere, -naar Magnum begrippen-, zeer jonge fotograaf is de Belgische Bieke Depoorter (1989). Ik ben een fan van haar sinds haar afstudeerproject waarin ze als amper twintigjarige naar Rusland toog om via een briefje met de ín het Russisch vertaalde tekst ‘ik ben fotograaf en mag ik bij u de nacht doorbrengen en wat foto’s maken’ het contact te maken met de mensen die ze graag in beeld wilde brengen. Een zeer intiem project en portret van de mensen op het platteland. Je wordt niet zomaar lid van dit persagentschap en gerenommeerde fotografen zijn haar voorgegaan. Hulde voor beide fotografen!
Er zijn ook nog twee fotografen genomineerd: de documentaire fotograaf Diana Markosian en de straatfotograaf is Matt Stuart. Na een tweejarige nominatie kunnen ze eventueel een volgende stap op de Magnum-ladder maken. • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post130

IK HOU VAN JOU

fotografiePosted by Peter van Tuijl 11 Apr, 2016 16:54
Ik hou van jou is de titel van een collectie foto's waar kunstenaar/fotograaf Hubert van Liefland sinds februari 2015 aan werkt. Hubert is lid van het fotocollectief F10. Gisteren hadden we weer een bijeenkomst. Hubert was een beetje boos en depressed. Hij moest verkassen met zijn atelier/studio en had al zijn spulletjes al klaar gezet voor de verhuizing. Spulletjes zoals oude maskers in de jaren verzamelt of zelf gemaakt, flarden papier met een bepaalde textuur, objecten die gevonden waren. Spulletjes die hij gebruikte in zijn fotografie; zijn installaties die hij vervolgens fotografeert vaak met zichzelf in een bepaalde rol. Helaas, de beheerder van het appartement waar de studio gehuisvest was dacht Hubert een handje te helpen door al 'die rotzooi' alvast maar naar de stort te brengen. Het vervolg laat zich niet moeilijk raden. Jarenlange verzameling weg. Hubert heeft zichzelf als een nobody verbeeld; alles kwijt. Identiteit weg?
Voor wie kijken wil naar zijn werk, want dat is er gelukkig nog wel: www.hubertvanliefland.nl
Met de moed der wanhoop én de ondersteuning van de mede-F10 van het fotocollectief zal Hubert ongetwijfeld zijn draai in zijn nieuwe atelier/studio wel weer vinden, met en zonder maskers en met wel of geen andere snippers uit het verleden.

Hubert presenteert een foto; de zonnestralen die op het werk vallen zijn ongetwijfeld een voorbode voor weer een geslaagde toekomst in het nieuwe atelier. [samengestelde foto peter van tuijl]

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post127

BONDSMEESTERS

fotografiePosted by Peter van Tuijl 06 Mar, 2016 10:57
Gisteren 5 maart werden ruim 40 fotografen in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam geballoteerd voor het predicaat Bondsmeester of Kandidaat Bondsmeester van het centrum voor Vrijetijdsfotografie (Fotobond). Om het predicaat te behalen moet een fotograaf een portfolio/samenhangende collectie van minimaal 12 foto's voorleggen aan een professionele jury, professionals uit de wereld van de fotografie.
Rosa Verhoeven fotograaf/docent, Katharina Pöhlmann fotograaf, Marieke Wiegel hoofd afdeling presentaties Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Karin Krijgsman fotograaf, studieleider van de afdeling fotografie aan AKV Sint Joost in Breda en Otto Snoek fotograaf.
Het predicaat BMK werd door de jury toegekend aan Jan Donders [mudrun defensie], Wim Koerts[liefde en warmte], Marcel van der Looij [wedstrijdbeleving], Frans Smets [mijn dagbesteding], Theo van Vliet [bodybuilders thuis]. Hieronder steeds 1 foto uit hun collectie.

Jan: mudrun defensie

Wim: warmte en liefde
Marcel: sportbeleving
Frans: mijn dagbestedingTheo: Bodybuilders thuis

Van harte proficiat met het behalen van dit predicaat. Voor meer informatie over de Bondsmeester klik hier.

Het predicaat kandidaat-BMK wordt verstrekt voor de tijdsduur van twee jaar. De verwachting is dat een kandidaat het volledige predicaat binnen deze termijn kan behalen.
Kandidaat-BMK werden:Johanna Blankenstein, Willy Bomert, Rinse Dijkstra, Maria Kemps-Thoonsen, Els van der Kolk, Colette Lukassen, Ger Middelkoop, Cobi Neeft, Jaap Peeman [was reeds BMK], Nol Ploegmakers, Jan Tito, Ton Wolswijk. Ook van harte geluk gewenst met dit mooie resultaat!!
Ook van hen hieronder één foto uit hun collectie.
Johanna: op weg naar het einde

Willy:oer

Rinse: limohoeve

Maria: breekbaar bestaan

Els: one photo

Colette: oorlogsgetuigen

Ger: Dirk-Jan

Cobi: Pastoria

Jaap: echt thuis

Nol: zt

Jan: op de gang

Ton: zt

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post125

overgeleverd aan de NEO CLASSIC

fotografiePosted by Peter van Tuijl 23 Feb, 2016 18:38

Een week geleden maakte iemand een foto van me met een polaroid van Fujifilm. Het portret was niet wat maar dat lag niet aan de fotograaf noch aan de camera. Wat een leuk dingetje. Je kunt er ook nog wel wat mee instellen. Wat er uit komt komt eruit. Had ik maar een beetje donkerder gezet ... ja dat kan. Of juist een trapje (of twee) lichter; ook dat kan. Dubbelopnamen kan ook maar aan zulk artistieke hoogstandjes heb ik me nog niet gewaagd. Flitsen automatisch of niet. O ja, en als je op pakweg 30 cm wilt fotograferen kan dat ook nog: macro dus! Verder is het toch wel een beetje afwachten. Het voelde bij de eerste opnamen vanmiddag een beetje als vroeger met het Agfaboxje. Alleen toen duurde het een paar etmalen voordat je de foto's van de fotograaf terug had. Nu, als je je vinger van de ontspanknop afhaalt zoomt het fotootje er al uit. Wel oppassen dat je je hand niet voor de gleuf houdt. Ik heb de foto (Fujifilm spreekt van film) meteen in mijn fototas gedaan en rustig laten ontwikkelen en thuis pas bekeken. Grappig, gelukkig had ik de wolkfoto op zijn donkerst gezet. Fotografie is spelen zei Corinne Noordenbos afgelopen vrijdag tijdens een masterclass. Zo voelde dit ook een beetje. Het is wel een stuk duurder (oh, daar komt de zuinige Hollander om de hoek kijken) dan het digitaaltje. Per foto (afmeting van ongeveer 6,2 x 4,6 cm) 75 eurocenten. Ben benieuwd waar dit allemaal toe leidt. Overigens de HEMA is de goedkoopste plek om zowel camera als films (2 packs à 10 foto's) aan te schaffen.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post124

Ik ben geen kunstenaar; ik ben fotograaf

fotografiePosted by Peter van Tuijl 28 Aug, 2015 09:59
Op mijn slenterweek door Arles, de eerste volle week van juli tijdens de opening van het fotofestival, trof ik per toeval deze situatie aan.

Een heer op leeftijd, met nog een flinke wilde kuif poserend voor een grote vooroorlogse platencamera met twee fotografen. Vast studenten of jonge beroeps die het weekje Arles aangrepen om in het fraaie ochtendlicht (want dat licht is echt Arles-licht) een aantal portretten te maken. Op de achtergrond een 'homeless person'; verder geen pottenkijkers. Om de hoek stond een soort iglo in de schaduw van het kerkje; de natte donkere kamer. Het ging er super serieus aan toe. Nadat de twee fotografen de plaat in de tent hadden ontwikkeld bleek al snel wie de leiding had. De wat oudere heer was de meester en model tegelijkertijd. Ik stelde me voor en vertelde dat ik uit Nederland kwam en vroeg of ze aan een opdracht of zoiets werkte. Nee gewoon omdat het leuk is om in Arles te fotograferen; heerlijke temperatuur, mooie plekjes. Liefhebbers pur sang dus. Een jong paartje sloot zich aan en de jongeman zei dat hij het wel heel kunstig vond wat ze deden. Hij betitelde de heer als kunstenaar. Waarop deze belerend doch uiterst vriendelijk reageerde met de woorden "ik ben geen kunstenaar, ik ben fotograaf". Hij vervolgde dat hij in de meest dramatische omstandigheden had gefotografeerd, verschillende keren (4x) door World Press was uitverkoren, en dat hij er trots op was iets van de wereld te hebben laten zien aan anderen die niet in de gelegenheid waren om daar te zijn. Zijn naam zei me op dat moment niets (shame) maar nadat ik later via wat googelen kennis had gemaakt met het uitgebreide oeuvre begreep ik zijn uitspraak voor meer dan 100%. Overigens wil dat volgens mij niet zeggen dat er geen kunstenaars zijn onder fotografen. In hoeverre journalistieke fotografie, documentaire fotografie of oorlogsfotografie opgenomen in de wereld van musea en galleries tot kunst verheven moet worden was Don McCullin (1935) heel absoluut. Niet dus! Voor als je meer wilt weten over Don McCullin klik hier.
Tenslotte heb ik me toch ook even verstaan met de man op de achtergrond. Ook hij was bereid om voor mijn lens te poseren; in zijn volle glorie. Twee mooie mannen, ieder met een eigen leven.


 • Comments(2)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post110

Op naar Arles

fotografiePosted by Peter van Tuijl 25 May, 2015 11:29

Klik hier voor een korte intro over het oudste en grootste (?) festival op het gebied van fotografie.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post106

BERICHT UIT SOFIA

fotografiePosted by Peter van Tuijl 19 May, 2015 14:21
Een weekje geleden kreeg ik het volgende berichtje in mijn mailbox:
Hallo Peter,
je werk spreekt me aan - niet bepaald een zucht en een scheet ;)!!
Kijk ook eens op mijn website, indien je dat leuk vindt.
Was getekend Groet uit Sofia, Marcel Fens.

Een beetje gevleid maar vooral ook nieuwsgierig, -Nederlandse naam, adres Sofia kom je ook niet elke dag tegen-, klikte ik op de bijgevoegde URL: marcelfens.com
Een prachtig vormgegeven openingspagina met steeds slide een andere panoramafoto. Veel info en veel fotografie. Marcel leeft en werkt sinds 2008 in Sofia, fotografeert voor verschillende instellingen en heeft natuur en dieren alsmede historie op zijn lijstje van aandachtspunten staan. Zijn fotografie staat in hoog aanzien en hij heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor zijn foto's. Je mag hem een toonaangevende fotograaf in Bulgarije noemen. Wat verder lezend kwam ik ook tegen dat deze van huis uit Nederlandse historicus ook reizen naar Griekenland organiseert vanuit Nederland met volledige begeleiding. Misschien wel iets om te doen en niet alleen om de Griekse economie een klein oppeppertje te geven.

Dit kun je o.a. lezen op zijn site:

Marcel Fens is een Nederlandse professionele fotograaf en klassiek historicus, die sinds 2008 in Sofia woont. Hij is beroemd in Bulgarije als fotograaf van straatdieren. Marcel reist heel veel. Hij is in exact 65 verschillende landen geweest. De laatste jaren gaat hij met name vaak naar Griekenland. Marcel gaat fotoreizen organiseren in Noord Griekenland, die hij persoonlijk gaat begeleiden. Hij brengt je op fotogenieke plekken die barsten van de oude Griekse en Romeinse beschavingen.

Data 2015: 4 juli t/m 11 juli, 11 juli t/m 18 juli, 3 oktober t/m 10 oktober, 10 oktober t/m 17 oktober

Prijs: Euro 1.395,- *per persoon [Korting indien 2 personen op 1 kamer (kan dubbel bed zijn): Euro 225,- per 2 personen]. Prijs is inclusief retourvlucht, rondreis met (mini) bus, hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt, ferry naar en van Thasos, alle entreegelden voor de sites en mijn persoonlijke begeleiding.

Interesse kijk dan op zijn site


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post105
Next »