BLOG VAN PETER VAN TUIJL

BLOG VAN PETER VAN TUIJL

Over deze FOTOBLOG

Ik plaats foto's en artikelen die interessant zijn voor fotografen. Soms zijn dat eigen beelden of verhalen maar ook vaak van andere fotografen of schrijvers.
Als u iets wilt plaatsen is dat uitstekend. Indien de inhoud niet strookt met mijn opvatting over fatsoen en normaal menselijk verkeer, dan behoud ik mij het recht om dat bericht te verwijderen.


Als u zich wilt abonneren op deze blog stuur dan een mail naar info@fotopetervantuijl.nl

OVER STEDEN

fotografiePosted by Peter van Tuijl 09 May, 2019 13:39
Als je mijn nieuwe boek (nou ja boekje vanwege het A5 formaat) met 230 pagina's wilt doorbladeren kijk dan op ISSUU.COM
Op Huntenkunst, de internationale kunstbeurs met veel 2D en 3D werk van 24 t/m 26 mei a.s. verkoop ik het boek (hard cover, biotop art paper) voor een speciale HUNTENKUNST-prijs.
Je kunt me daar vinden in stand 19 met fotowerk o.a. Hersenschimmen.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post198

BEELDEXPOSURE

fotografiePosted by Peter van Tuijl 09 May, 2019 13:25
Op de website BEELDEXPOSURE.NL staan weer een aantal nieuwe topserie van vrijetijdsfotografen. Bovendien veel nieuws en inspiratie op de verschillende pages. Breng een bezoekje, volgens mij krijg je er geen spijt van.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post196

VRIJETIJDSFOTOGRAFEN op BEELDEXPOSURE

fotografiePosted by Peter van Tuijl 18 Dec, 2018 19:59
Op de site BEELDEXPOSURE.NL weer een aantal nieuwe series van een aantal vrijetijdsfotografen. Zeer de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. En als je jouw fotowerk wilt aanbieden; van harte welkom! Voorwaarde voor plaatsing is a) seriematig werk en b) van een goede kwaliteit.

Foto John Moest uit de serie gipsy festival in Sainte Marie sur Mer.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post193

gast in het hospitaal

fotografiePosted by Peter van Tuijl 04 Sep, 2018 12:06
Deze week ben ik vijf dagen te gast in twee ziekenhuizen van de stichting Santiz. Daaronder vallen het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem en het Beatrix ziekenhuis in Winterswijk.
Ik maak foto's die gebruikt worden bij de (uitgebreide) dagelijkse columns van schilder/schrijver/columnist Jonah Falke. Gisteren, maandag was ik bij de afdeling opname van het Slingeland. Vandaag op de longafdeling (de column verschijnt morgen in de Gelderlander) van het Beatrix, woensdag is gynaecologie aan de beurt, donderdag de keuken en de wasstraat. Vrijdag wordt de serie afgesloten met de afdeling palliatieve zorg.

Een spannend project om te doen. Zorgen dat er elke dag een aantal sprekende foto's bij het artikel van Jonah komen die breed uitgemeten in de krant komen. Vandaag was de foto 5-koloms breed! Daar was ik blij mee.


Selina verpleegkundige in gesprek met Johanna.

Voor als je het artikel van vandaag wilt bekijken/lezen klik dan hier of op de foto.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post191

FOTO NATIONAAL

fotografiePosted by Peter van Tuijl 30 Aug, 2018 19:21
DE TOP VAN DE VRIJETIJDSFOTOGRAFIE!

Afgelopen zaterdag 25/8/18 heeft een jury bestaande uit professionele fotografen, curatoren en docenten de top van de Nederlandse (-vrijetijds-) fotografie geselecteerd. Maak kennis met de beelden van een aantal van hen op www.beeldexposure.nl


foto uit de serie 'gelijke genen' door fotograaf Colette Lukassen.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post190

een fraaie film / docu over straatfotografie

fotografiePosted by Peter van Tuijl 17 Aug, 2018 13:00
Al surfend kwam ik deze fraaie film tegen. Geeft een mooi beeld van de straatfotografen van naam en faam van nu en weleer en bovendien zitten er nogal wat tips in 'verborgen' waar je je voordeel mee kunt doen. Aan te bevelen voor startende en ervaren straatfotografen én voor degenen die houden van fotografie in het algemeen!
Als je wilt kijken klik dan hier.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post188

COMPOSITIE & STRAATFOTOGRAFIE

fotografiePosted by Peter van Tuijl 02 Dec, 2017 12:07

Tijdens mijn lezingen over straatfotografie beweer ik ten stelligste dat het bij straatfotografie in de eerste plaats gaat over de inhoud. Wat gebeurt er op dat (beslissende) moment, wat is er zo speciaal aan die situatie of wat voor een figuur is de 'hoofdrolspeler' in het theater van de werkelijkheid. Ik blijf bij die stelling; nog sterker als je met zorg je compositie probeert samen te stellen, ben je geheid te laat. Dat neemt overigens niet weg dat je als wat meer ervaren straatfotograaf een neus lijkt te krijgen voor hét moment én de compositie. Je denkt er niet meer over na, je doet het bijna op de automatische piloot. Toch achteraf, bij het proces van selecteren en wellicht een beetje bijsnijden, begint opnieuw de vraag in welke vorm je het 'verhaal' het best voor het voetlicht kunt brengen. Dus toch compositie ........

Eric Kim is een jonge fotograaf (1988, San Francisco) die ik niet alleen geweldig hoog acht als het gaat om de (straat)fotografie maar ook om zijn levensmotto en levenswijze. Om met hem nader kennis te maken moet je zeker zijn biografie (bijgewerkt op 25 februari 2017 in Hanoi) lezen.
Hij gelooft in een wereld waar mensen met elkaar delen en zet al zijn producten online zodat iedereen deze kan downloaden en/of verspreiden. Belangeloos, zonder oogmerk van winst of iets dergelijks. Een jonge man met veel idealisme in zijn donder. Bovendien een geweldige kijker wat duidelijk wordt als je zijn vele foto's bekijkt.
Het boekje over compositie en straatfotografie kun je hier (via mijn site) downloaden. Het kan je zeker van nut zijn bij de selectie achteraf, of gewoon om nog eens op een andere manier naar straatbeelden te kijken. Allicht brengt het je wat genoeglijke uurtjes. Leuk te vermelden dat Eric Kim de meeste van zijn foto's maakt met de RICOH GRII. Een cameraatje dat ook regelmatig mijn metgezel op straat is.




 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post179

STREET PHOTOGRAPHY AWARDS 2017

fotografiePosted by Peter van Tuijl 07 Oct, 2017 13:14
Recent zijn de prijswinnaars van LENSCULTURE straatfotografie bekend gemaakt.
Met de 1e prijs in de series ging de Belgische fotograaf Hakan Simsek met de serie 'buiten adem' aan de haal.

foto Hakan Simsek (be)


Kijk hier naar de volledige uitslag.





 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post170

Loneley Wishes

fotografiePosted by Peter van Tuijl 06 Oct, 2017 16:42
Ilona Swinkels abonneerde zich op de blog. Niet zomaar want ze stuurde met het verzoek ook nog een korte interessante video van haar hand mee. Ik vind het zeer de moeite waard en wil het graag op deze blog delen met anderen. Uiteraard na toestemming van Ilona!




still uit de video Loneley Wishes van Ilona Swinkels

Je kunt ook een kijkje op haar site nemen. Heartensefotografie runt ze samen met haar partner Edwin Hoek


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post168

UNSEEN: tussen KLASSIEK en KUNST

fotografiePosted by Peter van Tuijl 24 Sep, 2017 17:19

Fototattoos op de body: een bedenksel van wie anders dan fotoverzamelaar Erik Kessels. Dit een nog veel meer op de 'playground van Unseen'. Ter lering en vermaak waar de fotografie als een kinderspel voor volwassenen werd gepresenteerd. Daar ging het met name om het ervaren, minder om het kijken. Foto's in schilderijtjes op een meter of 6 afstand met een knoeperharde bal aan diggelen gooien. Als dat lukte ging je met de netjes in plastic gesealde trofee naar huis.
Ik kwam een gerenommeerde fotografe tegen, nee ik noem geen namen, die het allemaal maar niks vond. Zelfs de twee grote hallen met 'echte' fotografie waren volgens haar maar kunstjes. Toegegeven het klassieke fotobeeld was in de minderheid maar zeker wel aanwezig. Ik heb flink wat namen genoteerd van fotografen waarnaar ik bij de coaching/begeleiding en mentoraten zou kunnen verwijzen. Met gemak kwam ik tot twintig die klassiek werk maken weliswaar met een vleug vernieuwing. Anderen, wellicht wel meer dan de helft, hanteren een beeldtaal en een techniek die voor kort in fotografieland nauwelijks voorkwamen. Er lijkt zich een specifieke en nieuwe grammatica binnen de fotografie te ontwikkelen. Ik denk dat dit mede ingegeven wordt door de hedendaagse digitale mogelijkheden. Maar de inhoud van het werk lijkt ook een afspiegeling van wat er in onze huidige samenleving speelt. Kunst als brenger van de identiteit van het leven. Gelukkig, -ik zeg het toch maar-, blijkt dat er naast deze nieuwe kunstfotografie plaats blijft voor de meer klassieke vorm waarin plaats, tijd en gebeurtenis een rol speelt. Ook daardoor wordt, wellicht meer vanuit de wereld zelf dan vanuit de kunstenaar, getoond hoe onze wereld in de vroeg-eenentwintigste eeuw eruit ziet en verder gestalte krijgt.


[foto's in PHOTO PLEASURE PALACE door Peter van Tuijl/23-9-2017]

Unseen Dummy Award

The Unseen Dummy Award is a collaboration between Unseen, Lecturis and Wilco Art

Books aimed at showcasing the work of exceptional artists and designers from around the world, and to give them a chance to realise and publish their photobook dummy. Malgorzata Stankiewic won the Unseen Dummy Award 2017; her book, Cry of an Echo, will be published by Lecturis and presented at Unseen Amsterdam in 2018.


Volgend jaar 2018 is UNSEEN van 21 - 23 september.
De editie van 2017 werd zondag j.l. afgesloten met meer dan 24.000 bezoekers.
Unseen ... het nieuwe Paris Photo?





 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post164

DAG van de FOTOGRAFIE

fotografiePosted by Peter van Tuijl 20 Aug, 2017 09:44
19 augustus is de internationale dag van de fotografie. Niet helemaal willekeurig gekozen maar voor de verklaring daarvoor moeten we wel een flink eind terug in de geschiedenis namelijk de aankondiging van de Daguerreotype in 1837. Fotografen werden vandaag in het bijzonder uitgenodigd om foto's te maken. Een overbodige oproep lijkt me als je weet dat er dagelijks een bijna onmetelijke hoeveelheid foto's, namelijk 2,4 miljard, gemaakt worden. Ik heb gisteren geen foto gemaakt. Althans in de strikte zin van het woord. Wat ik wel heb gedaan is een foto uit mijn oude analoge doos voor de dag heb getoverd. Op 19 augustus 1995 maakte ik een stel foto's van Benedictijnen monniken die zich aan de Zuidkust van Bretagne te goed deden aan een zwempartijtje. Fotograferend in een klein Bretons dorpje kwam ik een grote groep monniken tegen, in optocht, als ware een stoet. Ze op geringe afstand volgend, bracht me na pakweg drie kilometer naar een rotsige kust. Zonder enige gêne ontdeden ze zich van hun pijen, overhemd en ander ondergoed. Het was een gemêleerd gezelschap wat leeftijd betreft. Één monnik sprong eruit. Ik schatte de man al dicht tegen de 80. Hij werd voor mij de centrale figuur in foto's. Gisteren moest ik er weer aan denken. Uit mijn negatieven archief bleek warempel ook nog eens de exacte datum; 22 jaar na dato. De herinnering is nog steeds levend. Dankzij de fotografie!








 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post160

Mooie recensie

fotografiePosted by Peter van Tuijl 19 May, 2017 09:31
Daar doe je het onder andere ook voor ......
Een mooie recensie over een lezing over straatfotografie in Emmen afgelopen maandag.
Voor wie het lezen wil
http://www.fotofunemmen.nl/category/nieuws



some streetpictures in alicante april2017





 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post150

CROWDFUNDING HUIS & HABITAT

fotografiePosted by Peter van Tuijl 26 Oct, 2016 22:25

Tot nu toe [25 oktober 2016] heb ik de crowdfunding voor HUIS & HABITAT gedeeld met directe relatie; familie,(foto)vrienden en kennissen. Dat heeft naast mijn eigen investering al voor een mooie basis voor het project gelegd. Voor de laatste 30% doe ik een beroep op degenen die mij kennen in 'netwerkverband'. Voor verdere informatie en de meest recente stand van zaken kunt u even kijken op mijn website.

Hopelijk raakt u geïnteresseerd in HUIS & HABITAT en reageert u positief op mijn verzoek. Klik hier voor verdere informatie.





 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post135

MEESTERLIJKE MISSERS

fotografiePosted by Peter van Tuijl 22 Oct, 2016 14:40
Volgens auteur, verzamelaar, fotograaf, artdirector Erik Kessels moet je van het falen je handelsmerk maken. Zijn boekje 'Meesterlijke Missers' van net 10 euro lees je uit in een vloek en een zucht. Maar dan begint het pas.De koppen uit het boekje en de dik gedrukte zinnen achtervolgen me al een paar weken. Wat moet ik met 'lap de regels aan je laars'. Welke regels? De regels met grote R of mijn eigen regels. Dat is soms nog moeilijker. Ga inspirerend op je bek, volgens Kessels, of hulde aan de mislukking. De tekst leest heerlijk weg en de fraaie mislukte foto's tussendoor maken dat je af en toe grijnzend dan wel schaterlachend de bladzijde verder slaat. Maak fouten elke dag..... het is minder eenvoudig dan je denkt. Bewust fouten maken is tegennatuurlijk maar opent wel nieuwe wegen. Ik ga graag uit van een concept maar door dit boekje ben ik een middagje gaan fotograferen zonder doel en zonder verwachtingen. De volgende foto is er een van. Ik ben het met je eens: niet aanbevelenswaardig maar het boekje wel. Uitgegeven bij LANNOO.
ISBN 978 94 014 3484 3
mijn meesterlijke misser van 15 oktober 2016...... hidden faces

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post134

IK HOU VAN JOU

fotografiePosted by Peter van Tuijl 11 Apr, 2016 16:54
Ik hou van jou is de titel van een collectie foto's waar kunstenaar/fotograaf Hubert van Liefland sinds februari 2015 aan werkt. Hubert is lid van het fotocollectief F10. Gisteren hadden we weer een bijeenkomst. Hubert was een beetje boos en depressed. Hij moest verkassen met zijn atelier/studio en had al zijn spulletjes al klaar gezet voor de verhuizing. Spulletjes zoals oude maskers in de jaren verzamelt of zelf gemaakt, flarden papier met een bepaalde textuur, objecten die gevonden waren. Spulletjes die hij gebruikte in zijn fotografie; zijn installaties die hij vervolgens fotografeert vaak met zichzelf in een bepaalde rol. Helaas, de beheerder van het appartement waar de studio gehuisvest was dacht Hubert een handje te helpen door al 'die rotzooi' alvast maar naar de stort te brengen. Het vervolg laat zich niet moeilijk raden. Jarenlange verzameling weg. Hubert heeft zichzelf als een nobody verbeeld; alles kwijt. Identiteit weg?
Voor wie kijken wil naar zijn werk, want dat is er gelukkig nog wel: www.hubertvanliefland.nl
Met de moed der wanhoop én de ondersteuning van de mede-F10 van het fotocollectief zal Hubert ongetwijfeld zijn draai in zijn nieuwe atelier/studio wel weer vinden, met en zonder maskers en met wel of geen andere snippers uit het verleden.

Hubert presenteert een foto; de zonnestralen die op het werk vallen zijn ongetwijfeld een voorbode voor weer een geslaagde toekomst in het nieuwe atelier. [samengestelde foto peter van tuijl]

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post127
Next »