BLOG VAN PETER VAN TUIJL

BLOG VAN PETER VAN TUIJL

Over deze FOTOBLOG

Ik plaats foto's en artikelen die interessant zijn voor fotografen. Soms zijn dat eigen beelden of verhalen maar ook vaak van andere fotografen of schrijvers.
Als u iets wilt plaatsen is dat uitstekend. Indien de inhoud niet strookt met mijn opvatting over fatsoen en normaal menselijk verkeer, dan behoud ik mij het recht om dat bericht te verwijderen.


Als u zich wilt abonneren op deze blog stuur dan een mail naar info@fotopetervantuijl.nl

ELVIS leeft

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 17 Aug, 2017 14:12
Gisteren was het 40 jaar geleden dat Elvis stierf. Libische teksten met fantastische beelden in de documentaire op TV en prachtige songs op de radio. Vandaag werd nog een flink uitgepakt in de kranten, in ieder geval in de Volkskrant. Elvis was een man die sterk tot de verbeelding sprak en nog spreekt. Plots moest ik denken aan 'mijn Elvis'. Tijdens de Mustang Meeting in Didam in 2006 ontmoette ik hem. In vol ornaat, de King. Het meisje werd aangereikt door moeder. Ze moet gedacht hebben 'ik hield van Elvis, iedereen hield van Elvis dus mijn dochter houdt van Elvis. Niets bleek minder waar, hoe hij ook zijn best deed. Misschien heeft het kind, nu een flinke puber waarschijnlijk, er wel een beetje spijt van want ook huidige pubers lopen nog steeds warm voor de rockheld uit mijn jonge jaren.

[foto's peter van tuijl 17 - 9 -2006]
Overingens kon ik deze Elvis verleiden om mee te gaan naar King's Place, een Elvismuseum in Doesburg. Eigenaar Casey van Doorn runde ook een café ter plekke en zijn privé collectie vormde de basis voor zijn museum. Eind 2015 bleek het museum niet meer rendabel en sloot van Doorn de tent. All what remains is de herinnering. Het lot van alles en nog wat, zelfs van helden zoals King Elvis!


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post159

hoe duidelijk kun je zijn?

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 08 Aug, 2017 12:17
Sinds ik een artikel over het fotofestival in Arles (Les Recontres d'Arles) heb geschreven krijg ik met enige regelmaat post van het bureau 2eBureau Visa pour límage. Vanochtend viel een bericht over het Fotofestival Journalistieke Fotografie in Perpignan [2/9 tm 17/9] in de bus. Een van de foto's greep me meteen bij de keel. Het is een foto van de Italiaanse fotograaf Marco Longari. Ik wil deze met veel bewondering én respect hier op deze blog tonen.

foto MARCO LONGARI / website

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post158

expo en lezing

expositiesPosted by Peter van Tuijl 05 Aug, 2017 16:49

Morgen 6 augustus lezing over documentaire fotografie in zaal ZUID van OYFO, Esrein 11 te Hengelo (Ov) aanvang 13.00 uur.
Tevens gelegenheid om de expositie ARCADIË van de negen fotografen van het Oostgelders Fotografen Collectief te bezoeken in de aangrenzende exporuimte. Zowel de lezing als de expo: vrije entree. Weet u welkom!!
De documentaire lezing is een algemeen gedeelte waarin verschillende nationale en internationale fotografen passeren en in het tweede deel vertel ik iets over mijn documentair project HUIS & HABITAT.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post157

MULTIKUNSTENAAR JONAH

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 05 Aug, 2017 15:31

[foto peter van tuijl, 2017]
Op mijn website staat onder de titel 'work on progress' dat ik het multitalent Jonah Falke volg. Jonah heeft de muziek een beetje achter zich gelaten en richt zich nu vooral op zijn schrijverschap en het schilderen. Inmiddels schrijft hij prachtige korte columns die ik graag onder de aandacht breng. Wekelijks columns voor uitgever Lebowski Publishers en sinds afgelopen week voor de Gelderlander.
Kijk op zijn site voor de columns onder zijn blog of maak kennis met zijn prachtige schilderijen.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post156

Interessant weekend

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 05 Aug, 2017 15:19

foto peter van tuijl [foto geplaatst op de wekelijkse keek op de week nummer 32]

UNCOVER17 Evenement
Op 16 en 17 september 2017 organiseert Forum Beeldtaal in samenwerking met Centre Ceramique Maastricht een fotografiefestival over autonome en documentaire fotografie. Dit festival loopt parallel aan de de fotografie-expositie UNCOVER17. Beide dagen zijn gevuld met lezingen van gerenommeerde fotografen. Daarnaast kun je deelnemen aan een masterclass “Fotoboek Maken”. In samenwerking met het Fotomuseum Antwerpen is er op de zaterdagavond een pop-up museum.
Het belooft een uniek evenement te worden in de wereld van de fotografie. Voor meer info zie de website • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post155

MASTERCLASS BREDAPHOTO

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 21 Jul, 2017 10:27
Aanmelden voor de Masterclass Bredaphoto COURSE 2017/2018 voor 1 oktober 2017.
Klik op de afbeelding van de brochure hieronder voor meer informatie.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post154

straatfotografie en mooi boek

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 02 Jul, 2017 12:40
Lensculture organiseert ook dit jaar een 'wedstrijd' straatfotografie. Tegelijkertijd kun je een heel fraai boekje downloaden via hun site waarin (groot)meesters in de straatfotografie je allerlei adviezen geven. Volgens Carl de Keyzer zijn goede schoenen een belangrijke voorwaarde. Voor als je wilt downloaden via Lensculture of Nederlandstalig direct klik dan hier.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post153

Anastasia Rudenko

fotografenPosted by Peter van Tuijl 01 Jul, 2017 12:55
Anastasia Rudenko is een jonge fotografe [geboren in Kazachstan 1982] die na haar afgeronde academische studie wiskunde (1999-2004) documentaire fotografie ging studeren (2009-2012). Op 12 jarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Rusland. "Wiskunde betekende veel voor mij", aldus Anastasia. "Maar ik ging steeds meer houden van de kunst. Ik schilderde al vanaf 2008 en op enig moment wilde ik naast mijn werk als wiskundige me meer expressief uitdrukken. Om op die manier een soort compromis te vinden tussen kunst en de exacte wetenschap. Ik ben toen fotografie gaan studeren. Met name documentaire fotografie omdat ik me vooral bezig hield met maatschappelijke en sociale problematieken in mijn directe omgeving."
Anastasia Rudenko woont en werkt nu in de regio Vologda ten Noorden van Moskou en ten Oosten van Sint Petersburg.
Een serie die bepaald indruk op mij gemaakt heeft is die met de titel FAMILIE EN HUISELIJK GEWELD. Een serie die een autobiografisch karakter heeft! In een publicatie schrijft ze daarover het volgende.
"Ik kan niet met zekerheid zeggen wanneer het is begonnen. Ik denk dat het begon toen ik nog niet eens geboren was. De vroegste herinnering is het verjaardagsfeestje van een vriend van mijn moeder, die al onze familiebijeenkomsten bijwoonde. De volgende herinnering: mijn moeder en ik lopen door de stad en proberen ons te beschermen en verborgen te houden voor mijn vader in een aantal achteraf steegjes. Ik was toen 4 jaar oud. Alle jaren kenmerkte de relatie tussen mijn moeder en mijn vader als een demonstratie van allerlei vormen van geweld. Nu, terwijl ik verder ga met mijn persoonlijke project, probeer ik om dergelijke problemen ook in andere gezinnen uit te vinden en om een soort van een algemeen karakter voor de problemen in familierelaties te vinden."

In 2012 werd ze onderscheiden met de Joop Swart Masterclass met haar serie Paradise. Een kort interview (video met onderschrift in het Engels) vind je hier.
Met hieronder enkele foto's uit de serie Paradise.
In veel van haar thema's ervaar ik een hele sterke persoonlijke betrokkenheid. Het zijn foto's die enerzijds verhalend zijn, iets vertellen over wat er feitelijk gebeurt maar tegelijkertijd ziet ze kans om haar beelden zodanig op te bouwen dat het de letterlijke gebeurtenis overstijgt. De beschouwer blijft met vragen zitten, vragen die niet alleen gaan over het het moment maar meer nog over de problematiek die in beeld wordt gebracht. Met een beeldstijl van nabijheid én vervreemdend; soms ogenschijnlijk toevallig en een andere keer heel bedacht in de vormgeving. Haar documentaire uitwerking geeft niet alleen weer wat er gebeurt maar 'bevraagt' de beschouwer naar een mening of opvatting die verder gaat dan uitsluitend de inhoud van het losse beeld. Top storytelling wat mij betreft!
Voor als je meer wilt zien van haar werk kijk daon op haar site.

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post152

Jessica Dimmock

fotografenPosted by Peter van Tuijl 12 Jun, 2017 08:47

Jessica Dimmock [New York, 1978] studeerde documentary photography en haar afstudeerproject was het begin van 'the ninth floor', een project dat uiteindelijk ruim 3 jaar in beslag nam. The Ninth Floor gaat over een groep hard-drugs gebruikers die een statig gebouw in Manhattan 'in beslag hadden genomen' en verbouwde tot een complete chaos. Het project, waarvan ook een boek verscheen [nov 2007 huidige prijs ongeveer 500 euro], vertelt het verhaal van het verschrikkelijke gevolg van heroïne gebruik. Op zich zit de kracht niet zozeer in het onderwerp, immers dat is wel meer gedaan, maar in de manier waarop ze dit heeft vastgelegd. Haar benadering is krachtig met veel mededogen. dramatiserend en intiem en met veel close-ups in een snapshotachtige beeldstijl.
In haar verhalende en filmische benadering neemt ze de beschouwer als het ware mee in het dagelijkse leven van deze mensen. Dat dit project geen toevalstreffer is geweest mag blijken uit haar latere werk; zowel in foto's als in films maakte ze al een flink aantal 'meesterwerken'.Voor The Ninth Floor ontving ze destijds de Inge Morath Award (Magnum prijs voor vrouwelijke fotografen jonger dan 30 jaar / Inge Morath Amerikaanse fotografe 1923-2002). Recent (2017) ontving ze de internationale award van World Press voor de film Convention over transgenders. Het is een conventie die jaarlijks ongeveer 150 transgender-vrouwen trekt in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Het zijn geen voltijds-transgendervrouwen. Een week van samenkomen waar plaats is voor vriendschap, steun, plezier maar ook wel een onderstroom van pijn. De vrouwen in de film zijn niet de super vrouwelijke, verwijfde, types maar grote potige mannen met gezichtshaar en sterke mannelijke trekken. Zelf zegt ze daarover: "Het is voor velen wellicht heel verwarrend maar hun verhalen zijn net zo geldig en in vele opzichten misschien nog wel belangrijker om te vertellen dan het verhaal van de jongeren. Wat betekent het als iemand van pakweg 75 voor 'het eerst naar buiten komt'"
Voor wie wil kijken naar the convention klik hier.


 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post151

Mooie recensie

fotografiePosted by Peter van Tuijl 19 May, 2017 09:31
Daar doe je het onder andere ook voor ......
Een mooie recensie over een lezing over straatfotografie in Emmen afgelopen maandag.
Voor wie het lezen wil
http://www.fotofunemmen.nl/category/nieuwssome streetpictures in alicante april2017

 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post150

HUIS & HABITAT

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 16 May, 2017 13:45
Het boek HUIS&HABITAT [ISBN 978-90-826220-0-3] is nagenoeg uitverkocht. De laatste zes bied ik aan op de komende Kunstbeurs HUNTENKUNST [19-20-21 mei 2017]
Het boek is vanaf nu volledig te bekijken op ADOBE Publsher of via ISSUU.
de huiskamer van Pieter/uit HUIS&HABITAT februari 2017 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post149

HUNTENKUNST

expositiesPosted by Peter van Tuijl 16 May, 2017 11:54

Aanstaande weekend de grote internationale kunstbeurs HUNTENKUNST. Voor de vijfentwintigste keer!
Op de beurs zijn 220 kunstenaars aanwezig met hun werk uit 30 verschillende landen. Onder hen ongeveer 20 fotografen. U kunt mij vinden op stand nummer 78.

Op de beurs toon ik o.a. foto's uit de serie: TRANSFORMATIE VAN HET WERKELIJKE
LOCATIE en OPENINGSTIJDEN

Locatie: SSP-Hal, Drulaan 2 in Ulft

Vrijdag van 17 – 21 uur

Zaterdag van 10 – 20 uur

Zondag van 10 – 18 uur • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post148

Alessandro Grassani

fotografenPosted by Peter van Tuijl 14 May, 2017 09:25


Alessandro Grassani (1977, Italië) is een documentaire fotograaf gevestigd in Milaan. Hij werkt onder meer voor The New York Times en Vanity Fair. Bovendien voor organisaties zoals Artsen zonder grenzen en de Internationale Organisatie voor Migratie.

Hij reist doorgaans naar landen waar op dat moment belangrijke gebeurtenissen gaande zijn. Altijd zijn de sociale omstandigheden van mensen in die landen waar het om draait. Zo fotografeerde hij in 2004 de begrafenis van Yasser Arafat maar bleef vervolgens om de conflicten in Israël en Palestina te fotograferen.


In 2011 is hij een nieuw langdurig project begonnen, getiteld 'Milieu-Migratie de laatste illusie'. Mensen worden gedwongen te emigreren omwille van klimaatverandering en omdat er geen alternatief is voor het leven in de stad.

Grassani is een sociaal documentaire fotograaf die zeer betrokken is met de thema’s en de mensen die hij fotografeert. Zijn foto’s maken een enigszins theatrale indruk.


Kijk hier voor een korte Engelstalige presentatie door Alessandro Grassani in Berlijn.
 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post147

DOOR TE VERTELLEN ZIE JE DE RICHTING

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 04 Apr, 2017 11:05
Dat is de titel van het boek waarvan gisteren, maandag 3 april, door traumachirurg Sjoerd van der Meer het eerste exemplaar aan Nikos Grapsopoulos werd overhandigd. In het boek wordt zowel in tekst (auteur Leo Traas) als in beeld (fotograaf Peter van Tuijl) het proces van het herstel beschreven; het proces van diepe dalen en beduidend minder hoge toppen. En ondanks dat zo'n proces eigenlijk een never-ending-story is, lacht het geluk Nikos weer toe. Niet alleen Nikos maar ook zijn vrouw Simone en dochter Niki. Niki was nog een kleuter toen het ongeluk met Nikos gebeurde; nu al tiener met een wijze blik in de ogen.

Het typeert de jaren die het vraagt voordat een trauma enigszins verwerkt is. "Het fysieke herstel van patiënten met een multitrauma vraagt jaren", aldus Sjoerd van der Meer. "Maar psychisch vraagt het mogelijk nog meer tijd en energie van zowel de patiënt als zijn directe omgeving. Revalideren is topsport. het is altijd zwaar en valt vaak tegen. Niet altijd komt de polytraumapatiënt als winnaar uit de strijd maar raakt hij of zij vaak lichamelijk en psychisch in een isolement". Zo schrijft van der Meer in het voorwoord van het boek.
Sjoerd van der Meer, Nikos Grapsopoulos en Leo Traas

Als fotograaf mocht ik destijds heel dichtbij komen. Nikos is een hartelijke man;ook emotioneel die zijn 'Griekse roots en genen' niet verloochent.
Er zijn verschillende momenten die ik zeer markant vond in het revalidatieproces. Natuurlijk levert een training in een krachthonk mooie beelden op maar minstens even veelzeggend, of nog meer misschien, waren de momenten waarin Nikos andere mensen ontmoette die in het herstelproces een rol speelden. De gesprekken met zijn psycholoog bijvoorbeeld, het eerste contact met de getuige van het ongeluk ongeveer een jaar na dato of de rondgang over de motorbeurs in Utrecht waarin je de liefde voor de motor in de ogen van Nikos kon lezen bij het zien van al dat 'moois'.
Diepe indruk op mij maakte het moment dat Nikos de tractorbestuurder, de veroorzaker van het ongeluk, ontmoette. In het begin onwennig, onvriendelijk, afstandelijk, zelfs een beetje bozig. Begrijpelijk als je weet dat zo'n klein moment, enkele seconden slechts, je wereld helemaal op zijn kop zet. Maar allengs raken zij in gesprek en opent Nikos zijn hart. Het moment dat hij zijn arm om de tractorbestuurder slaat in een vergevingsgezinde omhelzing, is een onuitwisbare herinnering.
Ook gisteren waren er momenten dat Nikos zijn hart laat spreken en bij de overhandiging van het boek leek het of de afgelopen vijf jaar weer in enkele minuten door zijn hoofd schoten.
DOOR TE VERTELLEN ZIE JE DE RICHTING|uitgeverij HERMANS|ISBN 978-94-92108-08-1

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Hermans. Klik hier voor een rechtstreekse link naar de bestelsite.


tijdens de laatste operatie door professor Frölke en dokter van der Meer.

de ontmoeting met de tractorbestuurder

de emotie bij de eerste inkijk

Niki deelt in Nikos'vreugde.
 • Comments(1)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post146

PRESENTATIE HUIS EN HABITAT

nieuwsPosted by Peter van Tuijl 22 Mar, 2017 11:54
Druk doende mijn crowdfundingbelofte gestand te doen.
Als tegenprestatie voor de bijdrage aan mijn boek HUIS en HABITAT bezoek ik Afdelingen en fotoclubs met een presentatie. De eerste 45 minuten spreek ik over documentaire fotografie in het algemeen aan de hand van nationaal en internationaal bekende fotografen. Ik zoom met name in op documentaire fotografie waarin het persoonlijk leven van mensen centraal staat.
Na de pauze mijn werk en werkwijze op straat, aanpak bij enkele projecten en natuurlijk het leven van kunstenaars/kluizenaars Pieter en WillyPeter, de hoofdpersonen in het boek HUIS & HABITAT.


tijdens de lezing bij Fotoclub Oldenzaal op 20 maart 2017 [foto's Kees Tetteroo]

 • Comments(0)//blog.fotopetervantuijl.nl/#post145
Next »